Mdf Nedir? Sunta ile Farkları Nelerdir ? - CastorMobilya.com

Castor Mobilya

Castor Mobilya Blog
MDF Nedir ? Sunta ile Farkları

Mdf Nedir? Sunta ile Farkları Nelerdir ?

Mdf ve sunta farkları, mobilya sektörünün en bilinmeyen konularının başında gelmektedir. Mdf, mühendislik çalışmaları düşünülerek tasarlanmış kompozit ahşap malzeme anlamına gelir. Talaşın belirli kimyasallarla karıştırılıp preslenmesiyle elde edilen levhalar ise sunta olarak bilinir. 

Mdf Nedir ?

Mdf nedir sorusu mobilya sektöründe sıklıkla sorulan bir sorudur. Bu açıdan, sert veya yumuşak ahşap artıklarının öğütülerek ağaç liflerine dönüştürülmesinden sonra yüksek sıcaklık ve yüksek basınçta yapıştırılan mum ve reçineden oluşan levha şeklinde tasarlanmış ahşap üründür.

 

Mdf Hammaddesi Nedir ve Nasıl Üretilir ?

Mdf, ahşap gibi lignoselülozik ham maddelerden elde edilir. Ardından liflere sentetik bir bağlayıcı ilave edilerek, sabit nemde bir ısıda kurutulduktan sonra, kalıplanmış panellerin sıcaklık ve basınçta preslenmesiyle üretilir.

 

Mdf Nasıl Kullanılır?

Mdf gibi mühendislik ürünleri, doğal ahşapta bulunmayan bazı özellikleri sergileyerek daha ucuz olacak şekilde geliştirilmiştir. Diğer bir deyişle, doğal ahşabın kullanıldığı birçok alan vardır. Ancak ağırlıklı olarak inşaat ve mobilya sektöründe ve özel dekoratif ürünlerde kullanılmaktadır. Yoğunluğu ve sağlamlığından dolayı inşaat sektöründe tercih edilmektedir. Mobilya alanında maliyet önemli bir faktör olmakla birlikte, kire ve neme karşı dayanıklılık gibi birçok özelliğinden dolayı da en çok tercih edilen malzemedir.

 

MDF Sudan Etkilenir Mi?

Evet, MDF (Orta Yoğunlukta Lif Levha) suya maruz kaldığında etkilenebilir. MDF, ahşap liflerinin yüksek basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılmasıyla üretilen bir malzemedir. Suyla temas ettiğinde, bu lifler şişebilir ve malzemenin yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Bu, MDF’nin şekil değiştirmesine, kabarmasına veya çatlamasına neden olabilir.

MDF’nin suya karşı dayanıklılığını artırmak için genellikle yüzeyine boya, lamine kaplama veya vernik uygulanır. Ancak, bu tür kaplamalar MDF’yi tamamen su geçirmez yapmaz, sadece suya karşı bir miktar koruma sağlar. MDF’nin suya tamamen maruz kalmaması ve nemli ortamlarda kullanılmaması önerilir. Özellikle banyo ve mutfak gibi yüksek nemli alanlarda kullanım için daha suya dayanıklı alternatif malzemeler tercih edilmelidir.

MDF’nin suya karşı hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda, doğru yatak odası seçimi ve doğru yemek odası seçimi yaparken bu tür faktörleri dikkate almak önemlidir.

 

Mdf ile Sunta Arasındaki Farklar

Mdf ile Sunta Arasındaki Farklar ?

Mdf daha kompakt ve yoğun bir yapı malzemesi iken, sunta içi boş bir malzemedir. Ayrıca sunta, Mdf’ye göre çok daha düşük mukavemet değerine sahiptir. Mdf uzun yıllar dayanabilmesine rağmen, sunta malzemesi kullanımla birlikte çok fazla yıpranır ve parçalanmaya başlar. Aynı zamanda suntaların ahşap için kullanılmadığını da bilinmesi önemlidir. Ahşaptan bir ürün istiyorsanız kesinlikle Mdf’yi tercih etmelisiniz. Sunta akrilik boya ile boyanamaz. Bunun nedeni suntanın gözenekli yapısının boyayı emmesi ve çekici görünmemesine neden olmasıdır. 

 

Mdf ile Sunta Nasıl Ayırt Edilir?

Mobilyalarda yaygın olarak kullanılan Mdf ile sunta arasındaki farkı anlamak için kaplamasız mobilyalara bir göz atmanızda fayda vardır. PVC kaplamalar genellikle mobilya kenarlarına uygulanır. Ancak mobilyaların görünmeyen yüzeylerinden oluşan bu kaplamaya nadiren rastlanılır. Mdf paneller çok daha yoğundur ve aralarında boşluk yoktur. Gösterilen alan boş ise bu dolabın Mdf değil suntalam veya sunta olduğu anlamına gelir.

 

Mdf Kalınlıkları ve Fiyatları

Mdf farklı endüstrilerde kullanıldığı için farklı ölçüler gerektirir. Örneğin inşaat sektörü tek bir büyük format kullanırken mobilya sektörü daha küçük boyutları tercih eder. Bu nedenle mdf levha üreticileri sektöre bağlı olarak talep edilebilecek farklı ölçülerde mdf üretmektedir. Bu anlamda mdf kalınlıkları aşağıdaki şekildedir:

  • 2100x1700mm
  • 2100x2800mm
  • 1830x3660mm

 

Mdf Boyanır Mı ?

Mdf Boyanır mı ?

Mdf boyama evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir uygulamadır. Akrilik boya, fırça ile geniş alanlara tercih edilir. Ancak sprey boya ile de Mdf boyanabilir. Bunun için ise Mdf fiyatları hakkında bilgi aldıktan sonra Mdf edinip boyayabilirsiniz.

 

En İyi Mobilya Hangi Malzemeden Yapılır?

Mobilya üretiminde kullanılan en iyi malzeme, genellikle mobilyanın kullanım amacına ve istenen estetik görünüme bağlıdır. Ancak, en popüler ve yaygın olarak kabul edilen bazı malzemeler şunlardır:

  1. Masif Ahşap: Dayanıklılık, klasik görünüm ve işlenebilirlik açısından en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Meşe, ceviz, çam ve kayın gibi çeşitli ağaç türleri, farklı renk ve dokular sağlar.
  2. MDF (Orta Yoğunlukta Lif Levha): Homojen yapısı ve düz yüzeyi ile mobilya imalatında sıklıkla kullanılır. Boyanabilir ve çeşitli kaplamalarla kaplanabilir, böylece çeşitli tasarımlar oluşturulabilir.
  3. Kontrplak: Katmanlı yapısı nedeniyle yüksek dayanıklılığa sahiptir ve eğrilebilen mobilyalar için idealdir. Hafifliği ve mukavemeti sayesinde çeşitli mobilya türlerinde tercih edilir.
  4. Metal: Özellikle modern ve minimalist tasarımlarda tercih edilen bir malzemedir. Paslanmaz çelik, alüminyum ve demir, dayanıklılık ve şık bir görünüm sunar.
  5. Cam: Genellikle metal veya ahşap ile kombin edilerek, modern ve zarif bir görünüm elde edilir. Camın şeffaflığı, mekanın daha ferah görünmesini sağlar.
  6. Plastik: Hafif, uygun fiyatlı ve çeşitli renk seçenekleriyle popüler bir seçimdir. Modern tasarımlarda ve dış mekan mobilyalarında sıklıkla kullanılır.

Her malzemenin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle mobilya seçimi kişisel tercihlere ve kullanım gereksinimlerine göre değişir.

 

İlginizi çekebilir ; Gardırop kesilir mi ? 

Castor Mobilya Kaliteli mobilyayı en uygun fiyatlarla evlere taşıyarak yaşam alanınızı dokunuşlarıyla güzelleştiren Castor Mobilya, 2018 yılında kuruldu. Tasarımdan başlayarak ürünün müşteriye ulaşmasına kadar her aşamada kaliteyi önceliği olarak benimseyen Castor Mobilya, başarısıyla kısa sürede 81 ile dağıtım yapmaya başladı.

Castor Mobilya, hızlı üretim gücü, uluslararası standartlardaki tasarımları ve müşteriye özel üretimi ilkeleriyle İstanbul-Yenibosna’daki fabrikasında üretime devam ediyor. Müşteri odaklı satış anlayışını benimserken satış ve satış sonrası hizmetlere kadar her aşamayı titizlikle kontrol ediyor ve dünya çapındaki gelişmeler doğrultusunda yeniliklere imza atıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir