Mobilya Bakımı ve Ömrünü Uzatma İpuçları | Castor Mobilya

Castor Mobilya

Castor Mobilya Blog
Mobilya Bakımı ve Uzun Ömürlü Kullanım için İpuçları

Mobilya Bakımı ve Uzun Ömürlü Kullanım İpuçları

Mobilya bakımı dönemsel olarak gerçekleştirilmesi gereken önemli aşamaları kapsayan uygulamaların bütünüdür. Gerekli zamanlarda mobilya bakımı yapmak kullanılan ürünlerin uzun süreli kullanılmasına yol açacaktır. Uzun ömürlü mobilya kullanımı gerçekleştirmek kadar aynı zamanda karşı karşıya kalınan lekeleri de çıkarmak kullanım esnasında görünüm olarak estetiklik katar.

Koltuk, yatak odası, yemek odası fark etmeksizin kullanım sırasında bazı istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Olası lekelenmelerden dolayı mobilyaların kötü görünüme kavuşması olasıdır. Özellikle bebekli ya da evcil hayvanı olan evlerde bu unsurla sık sık karşı karşıya kalınır. Eğer doğru hareket eder, kısa sürede müdahale ederseniz mobilyalarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.

Uzun ömürlü ve ilk günkü gibi mobilyaları kullanmak için doğru aşamaları uygulamak yeterli olacaktır. Burada var olan yaygın bilgilere göz atabileceğiniz gibi mobilya üretim yerlerinden de bakımına dair bilgi alabileceğinizi unutmamalısınız.

 

Mobilya Bakımında Yaygın Hatalar: Nasıl Önlenir?

Kadın erkek fark etmeksizin her birey alacağı mobilyayı uzun ömürlü kullanmak ister. Ancak karşı karşıya kalınan olumsuz durumlar karşısında yaygın hatalar ortaya çıkabilmektedir. Buradaki hatalar özellikle mobilya ömrünü kısaltacağı gibi estetik anlamda da görünümü doğrudan etkilemektedir.
Yaygın olarak en sık yapılan hatalar ve önlemek için yapmanız gerekenler şu şekildedir:

 

  1. Anında Müdahale Etmemek
    Lekelenmeye sebep olan durum ne olursa olsun lekeye doğrudan müdahale etmezseniz, lekenin yayılmasına ve kalıcı olmasına neden olabilirsiniz. Özellikle estetik görüntüyü olumsuz etkileyen bu durum kullanıcıların memnuniyet oranını düşürmektedir.
    Yapılması gereken ise tahmin edileceği üzere hızlı bir şekilde müdahale etmek olmalıdır. Leke eğer sıvıysa mobilyanın alt kademelerine geçmeden bir peçeye ya da bez yardımıyla yayılmadan alınmalıdır. Böylece lekenin sadece bir alanda kalmasını sağlar daha derinlere ilerlemesine dur diyebilirsiniz.
  2. Kimyasal Ürünlerin Kullanılması
    Kimyasal temizlik ürünleri günümüzde maalesef çok sık kullanılmaktadır. Bu en büyük hatalardan birisidir. Çünkü kimyasal ürün kullanmak mobilyalarınızı temizlemek bir yana daha fazla sorun yaşamasına neden olabilecektir. Ağartıcı özelliklerinden dolayı mobilya kumaşlarınızın rengi değişebilir, kumaş incelebilmektedir.
    Çözüm olarak kimyasal ürünlere başvurmadan daha basit ve doğal yöntemlerle temizlik yapmayı denemelisiniz. Özellikle sektörde alternatif olarak sunulan temizleme yöntemlerine yönelmeniz gerekecektir. Böylece mobilyalarınızı daha rahat koruyabilirsiniz.
  3. Düzenli Bakım Yapmamak
    Sık düşülen bir diğer hata da sadece lekeye karşı müdahale etmekle sınırlı kalmaktır. Mobilyalarınızın kullanım ömrünü arttırmak istiyorsanız leke oluşmasına gerek kalmadan düzenli olarak bakım yapmalısınız. Ancak bu şekilde ciddi bir etki görebilir, uzun süre mobilyalarınızı kullanabilirsiniz.
    Düzenli olarak toz almak, temizlik yapmak derin lekelerin oluşmasına da engel olacaktır. Bu sayede sonrasında daha detaylı uğraşmanız gereken bir temizliğe ihtiyaç kalmayacaktır. Gün içindeki bir toz alma işlemi dahi uzun vadede size avantaj sunacaktır.
  4. Ortak Temizleme Anlayışı Gütmek
    Özellikle internet üzerinde yapılan paylaşımlarda bazı lekeler için ortak temizleme yöntemlerinden bahsedilmektedir. Bu ne kadar mantıklı gibi gelse de hatalı bir anlayıştır. Çünkü her leke ya da sorun için ortak bir mobilya bakımından bahsedebilmek imkânsızdır.
    Duruma özel hareket etmek, sürekli aynı yöntemi kullanmamak gerekir. Böylece mobilyaların ilk günkü gibi kalmasını sağlayabilirsiniz. Herhangi bir leke, kumaş deformasyonu gibi unsurla karşı karşıya kalmazsınız.
  5. Genel Mobilya Bakımı Yapmamak
    Mobilya bakımı sadece mobilya temizliği olarak algılanmamalıdır. Çünkü uzun ömürlü mobilya kullanımı ancak genel bir mobilya bakımı yapmakla mümkün kılınacaktır. Örneğin, mobilyalarınızın ahşap kısımlarına özel cilalar yapabilir ya da gerektiğinde boyama gerçekleştirebilirsiniz.
  6. Mobilyaya Göre Hareket Etmemek
    Mobilyaya özel olarak bakım yapmamak temel hataların başındadır. Örneğin mobilyada yer alan aynaya, yaldızlı alana ya da kumaşa özel hareket etmek gerekir. Her kumaş ortak bir temizlenme stiline sahip değildir. Diğer taraftan yaldızlı alanlar daha hassastır yanlış temizleme ve bakımdan dolayı bu tarz noktaların silinmesine neden olabilirsiniz.Sonuç olarak mobilyaya göre hareket etmeniz gerekir. Üretim noktalarından mobilyanıza dair bilgi alabilir buna göre özel temizlik yöntemleri uygulayabilirsiniz.

 

Koltuklarda Yaygın Lekeler ve Etkili Çözüm Yolları

Koltuk takımlarında yaygın olarak görülen bazı lekeler ve lekeleri gidermeye yönelik çözüm yolları mevcuttur. Bazı lekeler görece daha basit çıkabiliyorken bazı lekeler ciddi anlamda emek istemektedir. Eğer koltuklarınızda var olan bir leke söz konusuysa bahsedilecek olan leke çıkarma yöntemlerini deneyebilirsiniz.

 

  • Koltukta Kahve Lekesi: Kahvenin ilk etapta bulaşmaması için bir bez ile fazlalığını alın. Derine inmesine engel olun. Eğer kurumuş kahve lekesi varsa bölgeyi ıslatın. Soğuk su ve bulaşık deterjanı ile iyice yıkayın ve son aşamada durulayın.
  • Koltukta Kırmızı Şarap Lekesi: Kırmızı şarap lekesi çıkarılması zor bir leke olsa da nötrleyerek çıkarabilirsiniz. Beyaz şarap ve tuz kullanarak hızlıca hareket etmelisiniz. Sonra bulaşık deterjanı ve hidrojen peroksit ile karıştırarak alanı temizleyin.
  • Koltukta Mürekkep Lekesi: Mürekkebi en rahat çıkaracak olan malzeme alkol olacaktır. Lekenin üzerine yavaşça vurarak alkol ile temizleyin. Ancak koyu renkli koltuk varsa alkol kullanımı olumsuz etkileyebilir.
  • Koltukta Yağ Lekeleri: Yağ hali hazırda koltuk tarafından çekilmediyse mısır nişastası serperek yağı toplamalısınız. Sonra süpürge ile çekerek alanın temizlenmesini sağlayın.
  • Koltukta Evcil Hayvan Lekeleri: Var olan lekeyi kağıt havlu ile önce kurulayın. Daha sonra beyaz sirke ve suyu karıştırarak alandaki kokunun çıkmasını sağlayın.
  • Koltukta Çikolata Lekesi: Kuruyan çikolatayı önce koltuktan nazik bir şekilde kazıyın. Bulaşık deterjanı ve ılık su ile alanın arındırılmasını hedefleyin.
  • Koltukta Kan Lekesi: Koltuktaki kan lekesi kuruduysa önce koltuğu ıslatın. Islattıktan sonra bir peçete ya da bez yardımıyla bu alandaki kanı alın. Sonra kusmaması için biraz bastırarak derindeki kanın ortaya çıkmasını sağlayın. Son aşamada deterjanı bir bez ile dairesel hareketler yaparak bölgeyi arındırın.
  • Koltukta Fondöten Lekesi: Makyaj malzemesi olan fondöten eğer koltuğa döküldüyse alana tıraş köpüğü sıkmalısınız. Bir miktar sıktıktan sonra 10-15 dakika kadar bekleyin. Daha sonra dairesel hareketler ile lekeyi bulaştırmadan ılık su ile alanı durulayın.

 

Koltuk Kumaşlarına Göre Bakım ve Koruma Yöntemleri

Yaygın lekelerden kurtulmak, var olan mobilyanın bakımını sağlamak için dikkat etmeniz gereken en önemli unsur kumaşlardır. Kumaşa özel temizlik yapmak her zaman mobilyanızın daha doğru şekilde temizlenmesine neden olacaktır. Bu aşamada eğer bilginiz yoksa mobilyanızın kumaşı hakkında bilgi edinmelisiniz. Daha sonra bakım yapma aşamasına geçmekte fayda vardır.

Koltuk Kumaşına Göre Mobilya Bakımı

Kumaş türlerine geçmeden önce koltuk renklerine göre bakımdan bahsetmek gerekiyor. Krem, beyaz gibi açık renkte bir mobilya kullanıyorsanız (buna yataklarda dahil) leke oluşmadan düzenli olarak temizlik yapmalısınız. Örneğin bir leke olmasa bile ayda bir kere bu alanı kimyasal içermeyen deterjanlar ile temizlemeli, yıkamalısınız.

Koyu renkli mobilyalarda ise yine kimyasallardan ve ağartıcı özelliği olan temizlik malzemelerinden uzak durmalısınız. Aksi takdirde kumaşlarına zarar vererek kumaşın açık renge bürünmesine yol açabilirsiniz.
Kumaşlarına göre koltuk temizliği ve bakımı için şu püf noktalara göz atabilirsiniz:

  • Nubuk Kumaş Temizliği
    Nubuk kumaşlar dayanıklı olması ve kolay temizlenebilmesi ile bilinmektedir. Nubuktan üretilmiş olan mobilyaları temizlerken fazla su kullanmamalısınız. Aşırı su ya da sıvı kullanmak nubuk kumaşın çatlamasına neden olabilir. Diğer taraftan kimyasal temizlik malzemelerinden de uzak durmakta fayda vardır.
    Temizliği esnasında sıvıyı içine çeken mikrofiber temizlik bezlerine yönelebilirsiniz. Doğal sabunları kullanarak bezlerle birlikte temizlik yapabilirsiniz. Son aşamada temizlikten sonra koruyucu sprey kullanabilirsiniz. Bu spreyler nubuk kumaşın şeklini korumasına neden olur.
  • Deri Kumaş Temizliği
    Şık görüntüye sahip olsa da deri kumaşların temizliği biraz özel unsurlara sahiptir. Temizlik öncesi deri mobilyanızı bir süpürge yardımıyla süpürmeli, tozları almalısınız. Eğer deri üzerinde yağ lekesi varsa asla sıvı ile uygulama yapmamalısınız. Sıvı temasıyla deri lekeyi tamamen çekecek ve diğer alanlara yayılmasına neden olacaktır.
    Bahsi geçen bu kumaşlarda da mikrofiber bezler kullanabilirsiniz. Mürekkep lekeleri için ise alkolden yararlanarak sadece bölgesel uygulama yapmalı, dairesel hareketler ile lekenin çıkmasını sağlamalısınız.
  • Keten Kumaş Temizliği
    En yaygın kullanılan kumaş olmasıyla bilinen keten kumaşlarda sınırlı malzemeleri kullanmalısınız. Arap sabunu, beyaz sirke ve bulaşık deterjanı dışında herhangi bir kimyasal ürün tercih etmeyin. Aynı zamanda bu kumaşlar zamanla iplikleri tutup tiftik görünümüne sebep olabilir. Tiftikleri temizlemek için bıçak ya da tıraş bıçağı gibi malzemeler kullanmayın, nazik temizleme aparatlarını tercih edin.
  • Örme Kumaş Temizliği
    Birkaç malzeme içeren doğal karışımlar kullanabilirsiniz. Sabun, tek başına yeterli bir temizleme malzemesidir. Bunun dışında karbonat ile beyaz sirkeyi karıştırarak örme kumaşları temizleyebilirsiniz.

Okumak isteyeceğiniz ilgili makaleler:

Castor Mobilya Kaliteli mobilyayı en uygun fiyatlarla evlere taşıyarak yaşam alanınızı dokunuşlarıyla güzelleştiren Castor Mobilya, 2018 yılında kuruldu. Tasarımdan başlayarak ürünün müşteriye ulaşmasına kadar her aşamada kaliteyi önceliği olarak benimseyen Castor Mobilya, başarısıyla kısa sürede 81 ile dağıtım yapmaya başladı.

Castor Mobilya, hızlı üretim gücü, uluslararası standartlardaki tasarımları ve müşteriye özel üretimi ilkeleriyle İstanbul-Yenibosna’daki fabrikasında üretime devam ediyor. Müşteri odaklı satış anlayışını benimserken satış ve satış sonrası hizmetlere kadar her aşamayı titizlikle kontrol ediyor ve dünya çapındaki gelişmeler doğrultusunda yeniliklere imza atıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir