Mobilyalar genel olarak ev ve iş yaşamında farklı ihtiyaçları karşılamak için üretilen eşyalar olarak tanımlanabilir. Her alanda mobilya olarak adlandırılan eşyalar ile karşılaşmak mümkün olmaktadır. Bu kapsamda da farklı mobilya türleri bulunmaktadır. Özellikle ev yaşamında, binanın “ev” halin gelmesi için mobilyalar olmazsa olmazlar arasında yer alır. Mobilya seçimleri ile alanın kullanım amacı da belirlendiğinden mobilya türleri bilmek büyük önem taşıyor.
İçerik Haritası
Mobilya Türleri ve İsimleri
Bir alanı yaşam alanına çevirmek için mobilya türleri nelerdir sorusunun doğru şekilde yanıtlanması büyük önem taşır. Çünkü mobilyalar yapıları ve kullanım amaçları kapsamında alanın özelliklerini de tanımlama yardımcı olur. Örneğin bir masanın mutfakta kullanılması ile balkonda kullanılması alanın özelliklerinin de belirlenmesini sağlar.
Mobilyalar her ne kadar işlevsel amaçlar ile öne çıkıyor ve tercih ediliyor olsalar da özellikle tasarımlarıyla da dikkat çekmektedir. Tasarımlar alanın nasıl göründüğüne, alanda bulunanların neler hissetmeleri gerektiğine dair etkide bulunur. Tasarımlar içine renkler de girdiği için kişilerin psikolojik olarak etkilenmeleri de mümkün olur.
Genelde mobilyalar şu şekilde ana sınıflara ayrılmaktadır. Bu sınıfların içinde de alt kollara ayrılabilirler. Mobilya türleri isimleri şu şekilde;
- Klasik Mobilya; daha geleneksel ve alışılmış tarzın hâkim olduğu mobilyalardır. Retro ve nostalji gibi alt dalları bulunur. Eski zamanlardan günümüze kadar sık kullanılan ve işlevsel özellikleri de taşıyan mobilya türleridir. Genelde gösterişli yapıya da sahiptirler. Özellikle işleme, oyma ve benzeri detaylar klasik mobilyalarda yaygın olarak görülür. Ahşap ana malzeme olarak klasik mobilyalarda kullanılır. Klasik mobilyalar için önemli olan nokta kullanıldıkları alanda aynı mobilyalar ile tercih edilmeleridir. Başka bir ifade ile bir mobilya klasik tasarıma sahipse diğer mobilyalar da klasik tarzda olmalıdır. Böylece daha bütünlüklü bir görünüm elde edilmesi mümkün olacaktır.
- Avangart Mobilya; Fransızca avangarde sözcüğünden türemiş olan avangart, mobilya anlamında klasik mobilyaların biraz daha modern hale getirilmesi olarak tanımlanabilir. Klasik mobilyalara göre tasarımları daha az iddialıdır ama gösterişli detaylar daha fazla öne çıkar. Özellikle geniş alanlarda tercih edilmektedir.
- Modern Mobilya; Günümüz estetik anlayışını yansıtan, sade çizgilerin baskın olduğu mobilya türleridir. Çok farklı ürünler olarak tasarlanan modern mobilyalar farklı renklere de sahip olabilir.
- Luxury Mobilya; Çok daha lüks bir görünüm çizen, klasik detaylar ile modern detayları bir arada sunan, genelde takım olarak kullanılan mobilya çeşitleri arasında yer almaktadır.
Mobilya Yapımında Kullanılan Ağaç Türleri
Mobilyalar ahşaptan yapılır ve mobilyanın kalitesini de üretiminde kullanılan ağaç türü belirlemektedir. Bu kapsamda, en sık tercih edilen ağaç türleri; gürgen, meşe, kestane ve huş ağacıdır. Gürgen ağacı özellikle klasik mobilya üretiminde en sık tercih edilen ağaç türüdür. Sert ve dayanıklı olduğu için mobilyaların uzun süreli olarak kullanılmasına olanak tanımaktadır. Gürgen ağaçlarının ortalama uzunlukları 7 ile 8 metre arasındadır ve mobilya olarak işlemek için de ideal ağaçlardır.
Meşe ağaçları geniş bir coğrafyada yetiştiğinden mobilya üretiminde bir diğer sık tercih edilen ağaç olma özelliği taşır. Geniş ve yaygın dallı olması sayesinde de farklı türde mobilya üretimine olanak tanır. Kestane ağacı doğrudan mobilyalarda tercih edilebildiği gibi pencere doğramaları, bükme mobilya, bahçe masası üretimi gibi alanlarda daha sık tercih edilmektedir.
Huş ağacı da zor kırılan yapısı ile uzun ömürlü mobilya üretimi için tercih edilmektedir. Koltuk, sandalye, oyma motiflere sahip mobilyalar için sıklıkla tercih edilen bir ağaç olmaktadır.
Mobilya üretiminde kullanılan ahşap türlerinin yanı sıra, MDF (Orta Yoğunlukta Lif Levha) ve sunta da yaygın olarak tercih edilen malzemelerdir. MDF, ince ahşap liflerinin yüksek basınç ve sıcaklık altında bir araya getirilmesiyle oluşturulur ve genellikle düzgün yüzeyi ve boyanabilir yapısı ile bilinir. Sunta ise, daha büyük ahşap parçacıklarının basınç altında birleştirilmesiyle üretilir ve genellikle daha uygun fiyatlı bir seçenektir. MDF ve sunta arasındaki temel farklar, kullanılan malzemenin yoğunluğu, yüzey kalitesi ve mukavemetidir. MDF genellikle daha düzgün bir yüzeye ve daha yüksek bir yoğunluğa sahipken, sunta daha gözenekli bir yapıya sahiptir ve genellikle daha hafiftir. Her iki malzeme de belirli mobilya türleri ve uygulamalar için avantajlar ve dezavantajlar sunar. MDF ve sunta hakkında daha detaylı bilgi almak ve bu iki malzeme arasındaki farkları daha ayrıntılı öğrenmek için, konuyla ilgili bilgi içeren blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. ➔➔➔ MDF ve Sunta Arasındaki Farklar
Mobilya Renkleri
Mobilya renkleri geçmişte genelde birkaç rengin baskın olduğu renklerden oluşuyor olsa da günümüzde mobilya renk kataloğu oldukça geniştir. Özellikle teknolojik gelişmeler de ahşap üzerine zarar vermeyecek ve kullanım ömrünü etkilemeyecek şekilde boya yapmayı mümkün kılmıştır. Bu kapsamda özellikle modern mobilya modelleri arasından çok kolay bir şekilde zevklerinizi en iyi yansıtacak modeli bulabilirsiniz.
Mobilya Renkleri ve Kataloğu
Mobilyanın renkleri hem estetik beklentileri yansıtmak hem de kullanılacak alanla uyumlu olması açısından oldukça önemlidir. Renkleri kanepe, koltuk, sandalye gibi mobilyalarda kumaş da belirlediğinden mobilya kumaş türleri de bu açıdan önem taşımaktadır. Günümüzde geniş renk yelpazesinde üretilen mobilyalar renk tercihi için kullanıcılara önemli avantajlar sunuyor. Bu sayede 2021 mobilya modelleri çok renkli tasarımları ile birlikte tercih edilebiliyor.
Toptan Mobilya hakkında bilgi almak isterseniz, Mobilyanın kalbi toptan mobilya İnegöl başlıklı yazımıza bekleriz.