Sararan Yatak Nasıl Temizlenir? – Beyazın Gücünü Yatağınıza Geri Getirin!
Yatakların kullanım süresine bağlı olarak lekelenmesi, sararması sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer doğru müdahale edilmez ise yataktaki lekeler görüntü olarak olumsuzluk yaratır. Estetik kaygı ötesinde kullanıcıyı rahatsız etmesinden dolayı yatakların yenilenmesi bile gerekebilmektedir. Halbuki kaliteli üretilmiş yataklarınızı tekrar ilk günkü hale getirebilirsiniz.
Sararan yataklar belirli sebeplere bağlı olarak renk değişimi yaşamaktadır. Bunlardan ilki yatakların düzenli olarak havalanmamasıdır. Havalanmayan yatakta biriken bakteri ve diğer canlılar zamanla sorun yaratır. Diğer taraftan terlemeye bağlı olarak terlerin alanda kurumasıyla leke oluşumu gözlemlenir.
Terleme sık yaşanan bir durumdur ve ter doğrudan yatak ile temas ettiğinde yatakta sararma meydana gelecektir. Sararma bölgesel olabildiği gibi genel olarak da görülebilmektedir. Diğer taraftan beklenmeyen regl dönemleri, hastalık gibi farklı sebeplere bağlı olarak sararma oluşabilir. İdrar kaçırma da sararma sebeplerinden birisidir.
Sebebi fark etmeksizin eğer yatağınızda sararma varsa mutlaka sararan yatak nasıl temizlenir merak edeceksiniz. Castor Mobilya ürünlerimiz arasındaki yatak odası takımları için de kullanabileceğiniz birkaç temizlik tüyosunu sizler için bir araya getirdik!
Sararan Yataklar için Etkili Temizlik Yöntemleri
Yatağınızda sarı renkler ve lekeler gördüğünüz andan itibaren gecikmeden bu lekelere müdahale etmelisiniz. Neden? Çünkü lekeler zamanla kalıcı hale gelebildiği gibi çıksa dahi sizi uğraştırıcı bir temizlik sürecine sahip olacaktır. Bu aşamada mutlak suretle hızla hareket etmeli temizliği ertelememelisiniz. Yatak temizliği sırasında kullanabileceğiniz yöntemler ise şu şekildedir:
- Limon Suyu
İlk etapta akla tuhaf gibi gelse de limon suyu içerdiği asidik yapısıyla lekelerin çıkmasında etkilidir. Kimyasal bir malzeme olmamasından dolayı yatağınıza da zarar vermeyecektir. Bir sprey şişesine sıktığınız limonların suyunu alarak bölgesel olarak sıkın. Sıktığınız alanların birkaç dakika limon suyunu emmesini bekleyin. Daha sonra ıslak bir bez ile alanı dairesel hareketlerle yıkayıp durulayın. - Karbonat Macunu
Bölgesel yatak lekeleri için karbonatı macun hale getirebilirsiniz. Bir miktar karbonat içerisinde birkaç damla su damlatarak macun hale getirin. Daha sonra bu macunu lekelenmiş bölgeye uygulayın. 10-15 dakika kadar bekleyin. Kuruyan macunu daha sonra süpürge ile çekin ya da bir bez ile alın. Son aşamada ıslak bez ile bölgeyi durulayın ve tamamen temizlediğinize emin olun. - Bulaşık Deterjanı
Bulaşık deterjanı her evde bulunmasından dolayı tercih edilebilecek yöntemlerden birisidir. Yapılması gereken ise deterjanı bir su ile seyreltilerek alana uygulamaktır. Deterjanı doğrudan sararmış bölgeye sürmeyin. Çünkü bazı deterjanların rengi de yatağa geçebileceğinden sorun yaratabilmektedir. - Çamaşır Suyu
Çok tavsiye edilmese de son aşamada tercih edebileceğiniz yöntemlerden birisidir. Çamaşır suyunu su ile açarak uygulama yapmalısınız. Bu uygulamayı yaparken mümkün mertebe bir maske ve eldiven kullanın. Çok fazla çamaşır suyuna maruz kalmamaya özen gösterin. - Karbonat ve Limon
Karbonatı kuru halindeyken lekeli bölgeye dökün. Daha sonra limon suyunu sıkarak karbonat üstüne dökün. Karbonatın köpürdüğünü göreceksiniz. Macun kıvamına gelen karbonatı 30-45 dakika kadar yatakta bekletin. Bekleme süresi sonrası ıslak bir bez ile alanı durulayın ve kurumasını bekleyin. - Oksijenli Su ve Karbonat
Oksijenli su ile karbonat birleştiğinde sararmaların önüne geçeceği çoğu kişi tarafından kabul edilmektedir. Oksijenli su elde ettikten sonra karbonat ile karıştırıp macun kıvamına getirebilirsiniz. Macunu lekeli bölgeye uygulayıp bekleyin. (Yaklaşık 30 dakika) Son aşamada bölgeyi iyice yıkamalı ve duruladığınıza emin olmalısınız. - Bulaşık Parlatıcı ve Sabun
Bulaşık parlatıcısını sabun ile karıştırabilir ya da sabun ile önce köpürterek alanı temizledikten sonra üstüne bulaşık parlatıcı dökebilirsiniz. Bu şekilde temizlik yaptığınızda dikkat etmeniz gereken sabunu çok fazla kullanmamaktır. Sabunu aşırı kullanırsanız fazla köpürür bu da durulamayı zorlaştıracaktır. - Beyaz Sirke
Kimyasal kullanmak istemeyenler için beyaz sirke önerilen yöntemlerden birisidir. Yatak odası takımı temizliği sırasında beyaz sirkeyi doğrudan alana dökerek kullanabilirsiniz. Diğer taraftan karbonat ve beyaz sirke ikilisi de iyi iş görecektir. - Yıkama Makinesi Kullanmak
Elde kullanılabilecek basit bir yıkama makinesine sahipseniz (koltuk ya da halı için) bunu yatak için kullanabilirsiniz. Arap sabunu ile makinenin aparatını yıkamak için kullanabilirsiniz. Bu makineler sayesinde özellikle derinlere inmiş olan lekelere nüfuz ederek sonrasında kusmanın da önüne geçebilirsiniz.
Diğer İçeriklerimiz: Yatak Temizliğinin Önemi
Beyazlığı Koruyun: Yatağınızın Sararmasını Engellemenin Sırları
Sararan yatak nasıl temizlenir konusu ile karşı karşıya kalmamak için önleyici hareketlere başvurabilirsiniz. Beyazlığını ilk günkü gibi koruması için dikkat etmeniz gereken bazı aşamalar söz konusudur. Sararmasını engellemek için uygulayacağınız yöntemler çok daha basittir.
İlk önce uygulamanız gereken unsur yatağı belirli şekillerde havalandırmak olmalıdır. Yatağınızı havalandırmak içerisinde bakteri ve diğer oluşumların önüne geçecektir. Havalandırmak için odanızı havalandırmanız yeterli olacaktır. Sadece üzerinde nevresim takımı olmamasına dikkat etmelisiniz.
Düzenli olarak nevresim takımlarınızı yenilemeniz şarttır. Böylece nevresimlerde biriken lekelerin de yatağa ulaşmasına engel olacaktır. Haftada en az 2 kere nevresim yenilerseniz olası yatak sararmalarının önüne geçmiş olursunuz.
Alez kullanımı yatağı korumak için başvurulan en temel yöntemlerden birisidir. Ter, kan ya da benzeri lekelerin yatağa ulaşmadan emilmesini sağlayacaktır. Doğru ve kaliteli alez kullanarak yatağınızı inatçı lekelerden koruyabilirsiniz.
Yatağı çift taraflı kullanmak, tek alanı sürekli kullanmaya göre lekelenme olasılığını düşürecektir. Örneğin mevsimlere göre yön değiştirebilirsiniz. Böylece tek bir alandaki leke birikiminin önüne geçerek olası sararmaların süresini uzatabilirsiniz.
Son olarak yatağınızı düzenli olarak süpürmeli ve bir bez yardımı ile temizlemelisiniz. Ayda bir kere olmak üzere temizliği yaptığınız takdirde yatağınızı koruyabilirsiniz. Yalnız bunu yaparken kimyasal ürünler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde yatağın formunu ve dış kumaşına zarar verme olasılığınız mevcuttur.
1 Comments
Denedim, özellikle beyaz sirke ve karbonat baya fark etti